İngilizce açılımı Virtual Private Server olarak bilinen sanal sunucu nedir sorusunun cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz. Sanal sunucu fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden çok sunucuya bölünmesi ile kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan yapı olarak bilinmektedir. Sanal sunucu teknolojisini kısaca anlatacak olursak birden çok işletim sisteminin bulunması olarak açıklayabiliriz. Sanal sunucuların tamamı dedicated adı verilen adanmış bir fiziksel sunucu içerisinde yer alır ve sistem içerisinde yer alan her sunucu yani VPS birbirinden bağımsız şekilde çalışırlar. Her sanal sunucunun kendisi için ayrılmış olan bir IP adresi, RAM’i, sabit diski, işletim sistemi ve aynı zamanda da bunlara bağlı olarak konfigürasyon dosyaları bulunmaktadır.
Sanal Sunucu Kullanım Alanları
Sanal sunucu nedir sorusunun yanıtını bulduğumuza göre sanal sunucuyu nerelerde kullanabiliriz buna bakalım. Öncelikle geleneksel bir sunucu ile yapılabilecek olan işlemlerin tümünü sanal sunucu aracılığı ile de gerçekleştirilebilir. Sanal sunucular genellikle, çok fazla alana ihtiyaç duyulmayan durumlarda tercih edilmektedir. Örnek verecek olursak e-mail ya da web sitesi barındırılması gibi süreçlerde rahatlıkla ve sorunsuz olarak sanal sunucu kullanılabilir. Öten yandan kurulum, elektrik, yer ve bakım masrafları gibi ekstra maliyeti olmayan geleneksel sunuculara kıyasla daha ekonomik olması nedeniyle de sıkça tercih edilmektedir.
Sanal Sunucu Kurulumu
Sanal sunucu nedir ve sanal sunucu kullanım alanlarını öğrendiniz. Sırada sanal sunucu kurulumuna geldi. Kullanıcılarına birçok avantajı bir arada sunan sanal sunucunun kurulumu da aynı şekilde oldukça kolay ve hızlıdır. Kurulumu hazır imajların mevcut fiziksel sunucu üzerinde açılması ile gerçekleşecek olan kurulum, süre ve kolaylık imkanı da sunmaktadır. Hazır bir imajdan kurulacak Windows ya da Linux işletim sistemli bir Sanal Sunucu, 30 dakika gibi çok kısa bir sürede hazır hale gelmektedir. Sonrasında ise, fiziksel sunucu üzerinde bulunmakta olan tüm donanımlarınızı istediğiniz miktarda sanal sunucuya ayırabilir ve dilediğiniz gibi ekleme ve çıkarma işlemi yapabilirsiniz. Ancak sanal sunucu ana sunucun kaynakları ile sınırlı kalacağından dolayı bulut sunuculardaki gibi sınırsıza yakın kaynak kullanım avantajı sağlayamamaktadır.
Bir yanıt yazın